Muziekvereniging

Geschiedenis

Onderdelen

Info

Nieuws

Agenda

Fotos

Gastenboek

Sponsoring

ContactKNA Big band

Speelt u bijvoorbeeld trompet, trombone, piano of contrabas en heeft u belangstelling voor big-band-jazzmuziek? Informeer dan bij secretaris@knabennebroek.nl of bel met 06-46235776.

 

Sinds enkele jaren heeft KNA een 'jazzy' orkest onder de naam "Triple B". De naam  is een verkorting van "Big Band Bennebroek"  Omdat we dè muziekvereniging van Bloemendaal zijn komen de leden uit alle dorpen van de gemeente en zelfs erbuiten (onder andere uit Haarlemmermeer). We hebben een enthousiaste beroepsdirigent die met onze amateurmusici een hoge muzikale kwaliteit nastreeft. Elke dinsdagavond is repetitie-avond.

 

Actuele Samenstelling Bigband 'Triple B':

 

Ritmesectie: drumstel, basgitaar, gitaar en vibrafoon. De ritmesectie voert niet de boventoon, maar is wel de ruggegraat van elke big band. De ritmesectie zorgt voor het grootste deel voor het swing effect van de big band. De Bennebroekse ritmesectie zorgt voor het unieke geluid van 'Triple B' omdat de rol van de piano helemaal letterlijk in handen is van onze vibrafonist. De functie van onze vibrafoon is naast soleren onder andere het accentueren van melodieën en het spelen van tegenmelodieën.

De gitaar is in een bigband een echt ritme-instrument. In een 4/4 maat nummer, speelt de gitarist 4 tellen in iedere maat. De contrabas of basgitaar geeft de beat aan en vormt de basis van de harmonie van de bigband. 'Tripple B' heeft nu alleen een basgitarist. De bassist speelt meestal 4 tellen in iedere 4/4 maat, en speelt in bigbandarrangementen vrijwel altijd zonder rust, dit in tegenstelling tot de blazers. De drummer vormt samen met de bas en gitaar de kern van de ritmes. In bigbandmuziek speelt de drummer gewoonlijk de basdrum heel lichtjes om zelf in de maat te blijven en om niet te interfereren met de bassist.

 

Rij1 Saxofoonsectie: 1 baritonsaxofoon, 2x tenorsaxofoon en 2x altsaxofoon. De eerste altsax is altijd de leider van deze sectie. De sectieleider geeft de frasering en volume aan. Saxofonisten vullen regelmatig fragmenten muziek op. Andere houtblaasinstrumenten zoals  onze dwarsfluit  en (bas)klarinet kunnen hier ook bij komen.

 

Rij 2 Trombonesectie: 1e t/m 4e trombone.  Omdat Triple B heel ruim in de tenorsaxen zit en krap in de trombones treffen we in deze rij ook Tenorsaxen aan en een baritontuba die de Trombones ondersteunt.

Ideaal zou zijn: 1 bastrombone en 3 tenortrombones. De trombones zijn wat lager van klank dan de trompetten.

 

Rij 3 Trompetsectie: 1e t/m 4e trompet (Trippel B speelt vaak met 5 trompetten en heeft ook nog een sopraansaxofoniste die in hetzelfde register speelt). De sectieleider (lead-trumpet) speelt de hoogste noten. De 1e trompet geeft voor de hele bigband de frasering en articulatie aan. De tweede trompettist speelt veelal de sologedeeltes.

 

Zang is niet bij elk nummer noodzakelijk in een Big band. Triple B nodigt zonodig een zanger of zangeres uit wanneer dit voor een optreden gewenst is.